Las mujeres de sendero luminoso y del mirata

Las mujeres de sendero luminoso y del mirata

Data i hora

18:30 - 19:30

Ubicació

Restaurant Anònims

Granollers, Vallès Oriental, 08400

Contingut patrocinat

Descripció

Amb: Marta Romero-Delgado, autora del llibre, doctora internacional en sociologia i antropologia per l'UCM

Les dones de Sendero Luminoso i de l'MRTA

Vides subversives, històries silenciades

Un estudi sobre les motivacions i experiències de les dones que van estar vinculades a Sendero Luminoso i al Moviment Túpac Amaru al Perú.

El 1980, Sendero Luminoso va declarar la guerra a l'Estat peruà, a la qual se sumaria, actuant per separat i des de diferents plantejaments ideològics i estratègics, el Moviment Revolucionari Túpac Amaru el 1984. Un conflicte que es va prolongar durant dues dècades, deixant al seu pas milers de víctimes, les ferides de les quals continuen obertes, amb memòries, veritats i històries encara per rescatar i donar a conèixer. És el cas de les dones que van estar vinculades directament o indirectament a ambdós grups armats, en què les seves experiències i testimonis han estat defugits, si no menyspreats, per algunes investigacions i bona part de l'opinió pública, reforçant l'estereotip que les caracteritza com “cruels, perverses i antinaturals” o com a combatents masculinitzades. Aquest llibre presenta un estudi complet i nou de les veus silenciades d'algunes d'aquestes dones, que busca analitzar i comprendre la seva participació en aquestes organitzacions, les seves motivacions i experiències viscudes en el conflicte, durant el seu empresonament o després d'alliberar-lo. Com van conformar la identitat militant? Quines són les percepcions del conflicte i les conseqüències? Com van afrontar els vincles familiars, la qüestió de la diversitat sexual o la maternitat? Des d'una perspectiva crítica i feminista, i sense tractar de descarregar de responsabilitat la seva participació a la guerra, el seu propòsit és donar a conèixer el context, travessat de violències múltiples, en què aquestes dones es van polititzar, es van radicalitzar i es van incorporar a la lluita armada. Marta Romero-Delgado és doctora internacional en Sociologia i Antropologia per la UCM, i professora d'aquesta universitat. Les seves línies de recerca se centren en feminismes diversos i descolonials; violències, conflictes i moviments socials; drets humans i pensaments crítics.

Marta Romero-Delgado

Professora a la Universitat Complutense de Madrid (UCM) i doctora internacional en Sociologia i Antropologia per la UCM. Llicenciada en Sociologia, diploma d'estudis avançats (DEA) de Psicologia Social i màster en Exclusió Social i Ciutadania per la UCM. Presidenta del Comitè de Recerca de Moviments Socials, Acció Col·lectiva i Canvi Social de la Federació Espanyola de Sociologia. Ha participat a congressos i seminaris, tant nacionals com internacionals, i ha impartit classe a universitats espanyoles i estrangeres. Té nombroses publicacions científiques en llibres i revistes acadèmiques. Ha treballat com a investigadora a diversos països i diferents contextos. Les seves línies de recerca se centren en feminismes diversos i descolonials; violències, conflictes i moviments socials; drets humans i pensaments crítics.

Imagina un lloc on cada dia és una nova descoberta. Això és Granollers: un univers de cultura esperant ser explorat per tu. Comença la teva aventura avui, descobreix què està passant demà, continua explorant durant la setmana, i culmina amb un cap de setmana espectacular. Deixa't sorprendre per tot el que Granollers pot oferir-te.

El temps

Detalls de l'Esdeveniment

L'esdeveniment ha finalitzat.
Durada aproximada: 1 hora

Suggerir un canvi

Contingut patrocinat